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FMLA FAQ: Can an Employer Credit Pre-FMLA Leave Against an Employee's FMLA 
Entitlement When the Employee Becomes Eligible? 

By Jeff Nowak on October 18, 2011  

Q. We provide our employees “non-FMLA” leave after they have worked for us for six months. 
They are given up to six weeks off during that time if it can be certified by a physician.  Since 
these employees are not eligible for FMLA leave at this point, can we credit the time they took 
off against their allotment for the following FMLA year as soon as they become eligible for 
FMLA leave?   

A.  First of all, good for you for offering this benefit to your employees.  However, the Department of 
Labor is not going to give you a big pat on the back.  In the FMLA regulations, it is clear (if it wasn't 
before) that an employer cannot credit leave given in the first year of employment against an 
employee's FMLA allotment once he or she becomes eligible for FMLA leave.  This is true even if the 
employee otherwise suffered from a serious health condition that would have been covered by the 
FMLA had he or she otherwise been eligible.  This situation is covered, in part, by the following 
regulation: 

“The determination of whether an employee has worked for the employer for at least 1,250 hours in 
the past 12 months and has been employed by the employer for a total of at least 12 months must be 
made as of the date the FMLA leave is to start.  An employee may be on “non-FMLA leave” at the 
time he or she meets the eligibility requirements, and in that event, any portion of the leave taken for 
an FMLA-qualifying reason after the employee meets the eligibility requirement would be “FMLA 
leave.”  29 CFR 825.110(d) (emphasis added)” 

As the regulation makes clear, a leave of absence can only be designated as FMLA leave after the 
employee meets eligibility requirements.  This situation is covered even more explicitly in the 
preamble to the FMLA regulations, which I provide here.   In the preamble, the DOL states: 

“...any leave that employers voluntarily provide before an employee attains eligibility under the FMLA 
is not FMLA leave. Therefore, the FMLA protections do not apply to such leave, and employers may 
apply their normal policies to such leave. Employers may not, however, count any such non-FMLA 
leave toward the employee’s 12-week FMLA entitlement.” 
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