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On June 20, 2012, the Internal Revenue Service (IRS)
issued Revenue Ruling 2012-18 to clarify and update
existing guidelines on taxation issues affecting the
hospitality industry. In particular, the ruling helped clarify
the distinction between tips and service charges:

According to a previous ruling promulgated by the
IRS (Rev. Rul. 59-252) and further clarified in Rev. Rul.
2012-18, a tip is narrowly defined as: (i) an amount of
money presented by a guest free from compulsion; (ii) a
payment that the customer has the unrestricted right to
determine the amount of; (iii) a payment whose amount
cannot be the subject of negotiation or dictated by
employer policy; and (iv) generally, a payment in which
the customer can dictate and determine the recipient. If
these four factors are absent, under Rev. Rul. 59-252, the
automatic or non-discretionary charge is not a tip and if
any portion of the charge is distributed to an employee, it
is considered wages for FICA tax purposes. The same
factors must be examined with respect to automatic
gratuities that are assessed for large parties at a restaurant.

This policy presents a myriad of problems to operators
in the hospitality industry, and in particular to companies
that are in the business of hosting banquets, private or
similar events because it has long been industry practice
for these types of businesses to add a mandatory “gratuity”
or service charge to their banquet contracts or invoices. 

First let us think about how this affects a company
from a tax and reporting perspective. Since 1994, many
restaurants have benefited from being allowed to apply a
general business credit toward a portion of the employer’s

Social Security and Medicare taxes paid with respect to
their employees’ cash tip earnings (IRC 45 B). However,
the policy set forth in Rev. Rule 2012-18 means that the
credit would not apply with respect to service charges,
because the mandatory charges do not qualify as tips. In
addition, the restaurant should not be reporting the service
charges paid out to the employees as tips on their payroll
reports, but rather as wages. This also means that while
completing Form 8027, Employer’s Annual Information
Return of Tip Income and Allocated Tips, the service
charges distributed to the employees (assuming it is more
than 10 percent of the sale) and the respective sale should
not be included on the form. Last, for income tax purposes,
the Gross Receipts from the event would include the
service charge as income and the service charge paid out to
the employee would then be reported as Salaries and
Wages on the business tax return. All of the above differs
from the treatment that would have applied if the charge
was considered a tip. 

Now, while the IRS does not have authority to issue
regulations to or interpretations of the Fair Labor
Standards Act (FLSA), the ruling does implicate some
important issues concerning the federal minimum wage
and overtime laws. Specifically, can an employer apply the
tip credit to an employee’s wages if he or she is working a
shift where an automatic gratuity or service charge has
been added to a guest’s bill? The answer is relatively
simple if an employee works a “banquet shift” or at a
restaurant where the employer’s policy is to charge a
mandatory gratuity or automatic service charge to all
patrons. In this scenario, the employer may not take
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advantage of the tip credit for the simple reason that the
employees are not earning any gratuities, as defined by the
IRS and the regulations to the FLSA. In this scenario, the
employee must be paid the regular minimum wage
(currently the federal minimum wage is $7.25 per hour –
but certain jurisdictions have implemented higher
minimum wage rates) for the time spent working the
banquet or private event. Because the mandatory service
charges are not considered to be tips under federal law,
employers within jurisdictions that adopt the FLSA in its
entirety could conceivably keep the proceeds of the
mandatory gratuity or service charge, or pay it out to the
employees who worked the events as wages, bonuses or
commissions. 

Another issue to consider is that an employer who
pays out a portion of the mandatory gratuities or service
charges to employees may have to recalculate its
employees’ overtime rates (if the employees work more
than 40 hours in a week). Because the regulations consider
these payouts to be wages rather than tips, that money
would count toward an employee’s regular rate of pay and
therefore must be factored into the overtime rate
calculation. 

Further complicating the mix is the fact that certain
jurisdictions, such as New York State, define tips
differently than the IRS or the FLSA – making the
determination of the appropriate rate to pay employees
extremely difficult and fact-specific. 

The situation becomes much more problematic when
an employee is serving a large party with an automatic
service charge added onto the bill and simultaneously
serving several smaller parties with no service charges all
in the same shift. Because it is unclear under the current
regulations whether an employee working under this
“hybrid” scenario would be considered to be engaging in a
“customarily and regularly tipped occupation,” employers
in this situation are facing an administrative nightmare that
could expose the company to Department of Labor audits
(and collective action lawsuits) if not treated or calculated
correctly. Accordingly, we strongly recommend that
employers micromanage their schedules to avoid having
an employee simultaneously provide service to guests who
are leaving totally voluntary tips and to other guests who
are paying mandatory gratuities or service charges. 

As if this isn’t complicated enough, here is more fuel
for the fire. 

On February 23, 2012, New York State issued Bulletin
No. TB-ST-320 to explain how state and local sales tax
applies to gratuities and service charges. (Please note that

New Jersey and Connecticut have very similar laws when
compared to New York). Voluntary gratuities left by a
customer are not taxable. Mandatory gratuities are those
that are automatically added onto the bill or provided for
by contract. Mandatory gratuities or service charges are
taxable, unless:

The charge is shown separately on the bill •

The charge is specifically designated as a gratuity or •
tip 

The business gives the entire amount of the separately•
stated gratuity to its employees 

When we apply the federal rules and compare them to
New York State’s, an interesting result occurs. Service
charges on banquets and automatic gratuities on large
parties that are paid out to employees are considered
wages (and not gratuities) for FICA tax purposes, but New
York State considers them gratuities for sales tax purposes
if the assessment is specifically listed as a gratuity on the
bill or invoice and the entire amount is given to the
employees. 

Now let’s throw something else into the mix. When
customers pay by credit card, many restaurants reduce the
tips paid to employees by the administrative fee charged
by the credit card companies. If the gratuity is voluntary, it
is considered a tip for FICA tax purposes and is not subject
to New York State Sales Tax, so the requirement to meet
the above three conditions is not applicable. However,
what happens when a mandatory gratuity or automatic
gratuity is charged on a credit card and the restaurant
reduces the gratuity by the administrative fee charged by
the credit card companies? Arguably, the mandatory or
automatic gratuity, along with the rest of the bill, would be
subject to New York Sales Tax (even if it is called a
gratuity) because, based on the literal reading of the third
bullet above, the entire amount is not given to the
employee. 

By way of example of some of the issues discussed
above, assume: a server in New York State works a six-
hour shift. The server has served a total of eight tables; two
large parties with an automatic gratuity of 18 percent
totaling $200 included on the bill and six smaller tables
with voluntary gratuities totaling $120. The employee has
spent three hours at the two parties with the automatic
gratuity, and three hours at the six smaller tables. 

Consider whether: 

The employer could use the $200 as a credit against its•
income tax 

The employer could apply the tip credit toward the•
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wages owed to the employee who served these eight tables 

The $200 counts as gross income to the employer•

The $200 is subject to sales tax •

You could require employees to pool the $200•
received from the guests subject to the automatic gratuity,
if under federal law that amount is not considered a tip 

Unfortunately, the answers to these questions are very
fact-specific and depend on a multitude of factors,
including how the charge is presented to guests, whether
the automatic gratuity was left in cash or credit card,
whether the employer deducts the credit card processing
fees from the charge and the amount of time the employee
spent on each type of guest. 

Are you ready to eliminate automatic gratuities or
service charges? The good news is that even though the
Revenue Ruling is effective immediately and applicable
retroactively, depending on the facts and circumstances,
this Revenue Ruling could be applied prospectively with
regard to amounts paid before January 1, 2013. 

What is the solution? There are a few options and

restaurant owners may not like any of them. Here are some
suggestions: 

Indicate a “suggested gratuity” on the customer’s•
receipt but do not add it to the total on the receipt allowing
the customer to designate the gratuity voluntarily 

Charge sales tax on all service charges, regardless of•
the amount paid to the employee 

Eliminate all service charges and automatic gratuities •

Consult with your tax advisor or attorney to determine•
the proper method of taxing service charges and paying
your employees 

For more information about this Alert, please contact
Carolyn D. Richmond, co-chair of Fox Rothschild’s
Hospitality Practice,  at 212.878.7983 or
crichmond@foxrothschild.com, Eli Z. Freedberg at
212.878.7970 or efreedberg@foxrothschild.com,  Stacy L.
Gilbert, Partner at Citrin Cooperman, at 973.218.0500 or
sgilbert@citrincooperman.com, or any member of Fox
Rothschild’s Hospitality Practice. 
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