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Employment and Labor Law Questions and Answers 
Related to the Earthquake and Tsunami in Northern Japan

April 14, 2011

The earthquake and tsunami in northern Japan have presented many challenges, including challenges for 
both employers and employees impacted by these events. To assist employers in dealing with the varied 
employment and labor law issues facing them at this time, we have prepared a brief set of Q&As based 
on the information available to us as of April 14, 2011. Please be advised that the content of these Q&As 
is subject to change should any new administrative notice be issued.

I. Obtaining Personal Information from Employees

Question: Is it acceptable to require employees to submit their personal phone numbers and email 
addresses to the company in the aftermath of the earthquake/tsunami and/or to prepare 
for future emergencies? May an employer require employees to submit their emergency 
contact information or the contact information of their family members?

Answer: A company should not compel employees to submit personal information. It is 
appropriate for a company to first obtain the employees’ consent and subsequently ask 
employees to voluntarily declare such information by clearly specifying the purpose for 
which such information shall be used. 

According to the guidelines issued by the Japanese Ministry of Health, Labour, and 
Welfare (the “Employment Management Guidelines”), when handling personal 
information of personnel such as employees, companies are required to specify and 
identify the purpose of use of the personal information. Therefore, in collecting personal 
information, it is considered necessary to limit the purpose for which the personal 
information will be used by clearly stating the reason for which it is being collected.

Question: In relation to the previous questions, will the same apply to contract employees?

Answer: The Employment Management Guideline provides that contract employees should be 
treated the same way as regular employees.

Because contract employees are “workers employed by employers” for the purpose of the 
Employment Management Guideline, contract employees fall under the definition of 
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workers under the Employment Management Guideline. Therefore, employers are 
required to properly handle any personal information of contract employees.

II. Suspension of Operations

Question: In the event that a company suspends its operations because the company’s building is 
not inhabitable or has been destroyed as a result of an earthquake and it becomes 
objectively impossible for the company to operate its business, is the company required to 
pay work absence allowance to its employees who work at the building?

Answer: No, the company is not required to pay such a work absence allowance.

The Labour Standards Act provides that in the event of a business interruption for “a 
cause attributable to the employer” (Article 26 of the Labour Standards Act), the 
employer shall pay an allowance equal to at least 60% of the worker’s average wage to 
each worker affected by the business interruption.

The case described in this question is an example of a force majeure event caused by an 
act of God that does not fall under “a cause attributable to the employer.” Therefore, the 
company is not required to pay a work absence allowance.

Question: Is a company required to pay its employees a work absence allowance in the event of a 
suspension of business operations due to a rolling blackout?

Answer: In principle, the company is not required to pay any work absence allowance in the event 
of a business interruption due to electricity supply problems in the workplace during the 
relevant scheduled rolling blackout. 

According to an administrative notice issued by the Ministry of Health, Labour, and 
Welfare on March 15, 2011, an interruption of business operations from electricity supply 
problems during a rolling blackout does not constitute business interruption due to a 
cause attributable to the employer.

It is, therefore, unnecessary for the company to pay any work absence allowance for a 
business interruption caused by electricity not being supplied to the workplace during a 
rolling blackout. A business interruption allowance must, however, be paid in respect to a 
business interruption outside of the relevant scheduled rolling blackout.

If a scheduled rolling blackout is not actually conducted but the company still suspends 
business operations due to the scheduled rolling blackout, the need for the payment of 
wages or work absence allowance is determined by taking into account the schedule for 
the rolling blackout, the content of the change to the schedule, and the time when the 
change was announced.

Accordingly, each company is required to make specific reasonable efforts to safely 
continue its business, to avoid any business interruption, and to prevent any disturbance 
to the employees’ daily lives as a result of the business interruption and the nonpayment 
of wages.
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III. Working from Home

Question: If a company has issued to all of its employees an order to stay at home and an employee 
works at home at his or her own discretion, is the company required to pay wages to this 
employee?

Answer: If the company instructs its employees to not work at home at the time when the company 
issues an order to stay at home, then the company will not be required to pay any wages, 
provided that there are not separate issues of whether a work absence allowance must be 
paid, as discussed in the previous section. If, however, the company gives an express or 
implied instruction to work at home, the payment of wages is considered to be necessary.

If a company is aware of an employee’s voluntary labor and allows the employee to 
continue working, the company may be found to have given an implied work order.

IV. Transportation Problems

Question: If a company’s business is carried out without being particularly affected by the 
earthquake but an employee of the company is absent from work due to traffic 
disturbances or other transportation problems, is the company required to pay wages 
and a work absence allowance to this employee?

Answer: The company is not required to pay any work absence allowance except where the 
employee takes paid annual leave or any other paid leave. 

The issue of whether the employee in the situation described above has a claim for wages 
depends on whether the employee’s inability to provide labor is attributable to the 
employer. Because there is no cause attributable to the employer in this circumstance, the 
employee will have no claim for wages unless the relevant collective labor agreement or 
work rules contain a provision for payment of wages under such a situation. If, however, 
an employee applies for paid leave, the company must pay regular wages.

Question: If an employee uses a different travel route due to a rolling blackout, will an employer be 
legally obligated to pay any additional travel expenses incurred by the employee? 

Answer: Unless it is provided in an employment agreement, the collective labor agreement, or 
work rules, the employer is not legally obligated to pay any additional travel expenses.

If, however, it is common labor practice for an employer to pay additional travel 
expenses incurred by an employee due to a disaster, the employer may be obligated to 
pay such expenses. In addition, employers could choose to voluntarily pay such 
additional expenses incurred by the employee.

Employers that are deciding whether or not to voluntarily pay additional expenses 
incurred by employees should consider that such voluntary payment may lead to 
subsequent common labor practices, which in turn may oblige the company to pay for 
any possible additional expense in the future.
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V. Staying at the Workplace During a Disaster

Question: If a company instructs an employee to stay at a workplace to deal with a disaster, is the 
company required to pay wages to the employee for the time at the workplace even if 
there is no actual work to do?

Answer: The issue involved here is whether the period that the company causes its employee to 
wait constitutes working hours. The answer is determined by whether the employee is 
under the employer’s direction.

Even if there is no actual work, if the employee is obligated to immediately deal with any 
work when required and is not guaranteed the right to disengage him- or herself from 
such work, then the employee is under the company’s direction and order; therefore, the 
waiting period constitutes working hours. The company is required to pay wages in that 
case.

Question: If an employee voluntarily stays at the workplace in order to deal with a disaster without 
an express instruction from the company, is the company required to pay wages to the 
employee in proportion to the waiting period even if there was no actual work to do?

Answer: In principle, it is unnecessary to pay any wages in this circumstance. However, if it is 
determined that the company implicitly ordered an employee to stay at the workplace, the 
company is required to pay wages.

As mentioned in the answer to the previous question, whether the waiting period 
constitutes working hours is determined based upon whether an employee is under the 
company’s direction and order. In the present case, the employee is not obliged by the 
company to stay at the workplace. Because the employee may disengage him- or herself 
from the work, he or she is not under the company’s direction. 

However, if the company is aware that the employee voluntarily stays at the workplace to 
prepare for a disaster and to deal with any work that may arise and the company lets the 
employee do so, there is a possibility that the company will be deemed to have implicitly 
ordered the employee to stay at the workplace and the employee will be considered to be 
under the company’s direction. In this case, such a waiting period constitutes working 
hours, and the company is required to pay wages.

It is thus advisable for an employer to encourage its employees to go home so that the 
company will not be regarded as having implicitly ordered the employees to stay at the 
workplace. However, it is unnecessary to prohibit the employees from staying at the 
workplace if they have difficulty in going home. 

VI. Dismissal of Employees

Question: Does the Employment Management Guideline include information regarding the 
reduction or dismissal of employees when reorganizing the business due to the effects of 
an earthquake?
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Answer: No, the Employment Management Guideline does not address the reduction or dismissal 
of employees. In practice, most employers in Japan do not implement reorganizational 
dismissal under such circumstances but, if necessary, employers generally seek to 
terminate employment through mutual agreement with an employee.

However, if an employer attempts to take advantage of an event such as the earthquake 
and tsunami to make unilateral changes to existing arrangements or business practices to 
the detriment of employees, the changes will generally be impermissible. 

VII. Advance and Special Payments for Disaster Relief 

Question: If one of its employees requests an advance payment of his or her salary due to an 
earthquake, is a company required to make an advance payment even before payday? 
What measures can be taken for providing monetary assistance to employees?

Answer: A company is required to pay wages for the period during which an employee has already 
rendered his or her services. If an employee requests payment of wages to cover 
emergency expenses incurred as a result of events such as a disaster, the employer must 
pay the accrued wages for the services that have been already rendered by the employee 
before the scheduled payment date. The payment must be made without delay due to the 
nature of such an emergency payment. As for additional monetary assistance to an 
employee, a company may, among other things, offer special payments for disaster relief.

Question: Is a company required to make special payments to its employees who suffered from an 
earthquake?

Answer: A company does not have a legal obligation to make special payments for disaster relief 
to its employees. However, if it is specified under the provisions of the collective labor 
agreement, work rules, or labor contract that the company will make special payments for 
disaster relief under certain circumstances, the company must pay in accordance with the 
provisions.

A company will also need to make payments in accordance with the provisions of the 
rules of the company, such as the “rules on congratulatory or condolence payments.”
Even if there is no such provision, the company may make special payments for disaster 
relief at its discretion.

VIII. Government Subsidies 

Question: Are companies that temporarily suspend operations while maintaining employment 
eligible for certain subsidies from the Japanese government?

Answer: Yes, these include the Employment Adjustment Subsidy and the Subsidy for Emergency
Employment Stabilization for Workers in Small and Mid-sized Companies. These 
subsidies are available if (i) employees are unable to come to work due to transportation 
problems, (ii) the employer is unable to quickly restore the workplace due to damage 
from the earthquake, (iii) raw materials cannot be shipped or received, or (iv) a scheduled 
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rolling blackout has been implemented. 

Eligibility for these subsidies is not dependent on whether the suspension of operations is 
due to a “reason attributable to the employer.”

* * *

If you have any questions or would like more information on the issues discussed in this LawFlash, 
please contact either of the following Morgan Lewis attorneys:

Tokyo
Gregory R. Salathé +81 3 4578 2509 gsalathe@morganlewis.com
Lisa Yano +81 3 4578 2507 lyano@morganlewis.com

To speak with one of our Labor and Employment attorneys in the United States, who can coordinate 
with our colleagues in Japan, please contact any of the following Morgan Lewis attorneys:

Philadelphia
Mark S. Dichter 215.963.5291 mdichter@morganlewis.com

Palo Alto
Tram-Anh T. Frank 650.843.7585 tfrank@morganlewis.com

New York
David A. McManus 212.309.6824 dmcmanus@morganlewis.com

About Morgan Lewis–TMI
Morgan Lewis–TMI is a unique joint venture in Japan formed by Morgan, Lewis & Bockius LLP and 
TMI Associates. This is the first joint venture of its kind between major U.S. and Japanese law firms. 
Morgan Lewis–TMI is an equal partnership designed to leverage the strengths of both firms in serving 
our clients.

About Morgan, Lewis & Bockius LLP

With 22 offices in the United States, Europe, and Asia, Morgan Lewis provides comprehensive 
transactional, litigation, labor and employment, regulatory, and intellectual property legal services to 
clients of all sizes—from global Fortune 100 companies to just-conceived startups—across all major 
industries. Our international team of attorneys, patent agents, employee benefits advisors, regulatory 
scientists, and other specialists—nearly 3,000 professionals total—serves clients from locations in 
Beijing, Boston, Brussels, Chicago, Dallas, Frankfurt, Harrisburg, Houston, Irvine, London, Los 
Angeles, Miami, New York, Palo Alto, Paris, Philadelphia, Pittsburgh, Princeton, San Francisco, Tokyo, 
Washington, D.C., and Wilmington. For more information about Morgan Lewis or its practices, please 
visit us online at www.morganlewis.com. 
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