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Legal Alert: IRS Adopts Controversial
Private Letter Ruling Regarding
Deductibility of Certain Severance

Payments
2/29/2008

In a recent Revenue Ruling, No. 2008-13, the IRS ruled that a compensation
award payable upon the employee’s retirement, termination without cause by
the employer, or resignation with good reason by the employee, without
regard to the achievement of performance goals, is not considered “qualified
performance-based compensation” under Section 162(m) of the Internal
Revenue Code of 1986 (the “Code”). This Revenue Ruling and a prior private
letter ruling on this question reflect a change in the IRS’s position.

Code Section 162(m) provides that publicly traded companies generally
cannot claim a deduction for compensation paid to the company’s chief
executive officer and certain other highly paid executives to the extent that
such compensation exceeds $1,000,000 per year. However, the Section
provides for an exception: (1) if the compensation is contingent upon attaining
one or more pre-established objective performance goals; (2) a compensation
committee comprised solely of two or more outside directors establishes the
performance goals; (3) the material terms of the compensation, including the
required performance goals, are disclosed to shareholders and approved by
the vote of a majority of the shareholders prior to payment of the
compensation; and (4) the compensation committee certifies that the
performance goals and any other material terms are satisfied prior to
payment.

The regulations under Code Section 162(m) provide that compensation is not
“performance-based” if the facts and circumstances indicate that the
employee would receive all or part of the compensation regardless of whether
the performance goal is attained. The regulations further provide that
compensation does not fail to be qualified performance-based compensation
merely because the plan allows the compensation to be payable upon death,
disability, or change of ownership or control of the company. However,
compensation actually paid on account of death, disability, or change of
ownership or control prior to the attainment of the performance goals does not
qualify as performance-based compensation under the regulations.

Under the fact pattern described in the Revenue Ruling, the employer’s plan
provides that the compensation be paid in connection with the employee’s
involuntary termination without cause, resignation for good reason, or
voluntary retirement, without regard to whether the employee’s performance
goals had been attained. On the facts, the IRS ruled that the compensation is
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not “payable solely on account of the attainment of one or more performance
goals.”

Apparently in response to a letter signed by 90 law firms, the Revenue Ruling
will not be applied to disallow a deduction for any compensation that
otherwise satisfies the requirements for qualified performance-based
compensation under Code Section 162(m) if the performance period for such
compensation begins on or before January 1, 2009 or the compensation is
paid pursuant to the terms of an employment contract as in effect on February
21, 2008.

Employers’ Bottom Line:

The position taken by the IRS in this Revenue Ruling may require employers
to reevaluate compensation provisions applicable to certain employees.
However, any revisions to such provisions should be carefully considered in
conjunction with experienced benefits or tax counsel, taking into account the
impact of other laws, such as the requirements of Code Section 409A.

If you have any questions regarding this Revenue Ruling or other benefits
related issues, please contact the Ford & Harrison attorney with whom you
usually work, or Stephen Zweig, szweig@fordharrison.com, 212-453-5906 or
Victoria Chemerys, vchemerys@fordharrison.com, 305-808-2107, of Ford &
Harrison’'s Employee Benefits Practice Group.
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